Bezglutenska “Pesak” torta

Recepti / 07.04.2020 08:37

Tokom svoje kratke vladavine, Tutankamon nije ostavio neki značajan trag u istoriji starog Egipta. Rođen iz veze između brata i sestre, na svet je došao obogaljen, bez kuka, tri rebra, čudnog oblika lobanje i sigurno još nekih manje primetnih nedostataka. Bez obzira na sve, on je bio naslednik svog oca, najverovatnije faraona Amenhotepa III ili IV iako ima dosta različitih mišljenja po ovom pitanju. Baš zbog svojih fizičkih nedostataka, na slikama i skulpturama prikazivan je kako sedi, jer su se i deformiteti tako manje primećivali. Međutim, kako sudbina može da bude okrutna tako može da bude i blagodarna. Nakon 3000 godina, zahvaljujući Hauardu Karteru, Tutankamon  je postao jedna od najpoznatijih ličnosti Starog Egipta.

Priča počinje u Londonu, kada je bogati lord Karnavon zbog zdravstvenih problema vezanih za astmu dobio preporuku da ode u Egipat na lečenje, jer će njegovim plućima goditi  suv i topao vazduh. Opčinjen Egiptom odlučuje da se preseli i posveti arheološkim istraživanjima. Dolazi u kontakt sa Hauardom Karterom koji se još kao mladić zainteresovao za arheologiju i egiptologiju, a radio je i na iskopavanjima u Dolini kraljeva. Teodor Dejvis, američki advokat, koncesiju za iskopavanje u Dolini ustupio je lordu Karnavonu jer je smatrao da se ništa novo više ne može otkriti. Međutim, Karter je bio ubeđen da se tu negde krije Tutankamonova grobnica. Iako su mnogi smatrali da su arterfakti pronađeni u blizini, samo deo izgubljenog plena pljačkaša, Karter je verovao da je mesto gde su oni pronađeni i pravo mesto za početak iskopavanja. Radovi su započeli 1917. ali samo tokom zimskih meseci. Tokom žarkog leta nije bilo govora o bilo kakvim radovima u Dolini. Šest zima je prošlo a ni traga od bilo kakvog znaka novog otkrića nije bilo. Karter se skoro pomirio sa činjenicom da su sve nade da će se nešto spektakularno destiti zauvek nestale. Odlučio je da pre konačnog kraja raščisti gomilu šuta i krša koja se nalazila iz grobnice faraona Ramzesa VI. Tu su se nekada nalazile barake koje su služile klesarima angažovanim na izgradnji grobnica. Desilo se da to da se nakon uklanjanja građevinskog otpada ukazao stepenik, da bi ih na kraju otkopane stepenice dovele do zapečaćenih vrata. Šta se u stvari desilo? Dok su radnici kopali grobnicu Ramzesa VI nepotreban materijal izbacivali su niže, niz padinu i tako sasvim neplanirano zatvorili ulaz u Tutankamonovu grobnicu. Na nju je tokom vremena zaboravljeno, a barake za ranike su podignute upravo na toj gomili materijala tako da niko više nije ni pomislio da se ispod svega toga nalazi sakriveno blago.

Hauard Karter je ipak sačekao da se lord Karnavon sa ćerkom vrati iz Engleske pa da zajedno otvore zapečaćena vrata. Nakon ulaska u dugi, uski i mračni hodnik i celodnevnog raščišćavanja istog, pojavila su se druga vrata koja su vodila u prvu grobnu komoru. Zaslepio ih je sjaj predmeta koji su i nakon tri hiljade godina izgledali isto kao da su juče postavljeni. Pored Tutankamonovog prestola, tu je bio veliki broj neverovatno ukrašenih škrinja u kojima su bili smešteni predmeta od zlata, srebra, slonovače, ebanovine, kedrovine, alabastera… Vest se proširila po čitavom svetu. Bila je to senzacija koja je u Dolinu dovela veliki broj turista, arheologa i novinara. Sedam nedelja su radili na popisivanju i pakovanju predmeta da bi se neoštećeni izneli iz grobnice i odneli u laboratoriju na dalje ispitivanje.

Otvaranje glavne kripte bio je događaj kojem su prisustvovali predstavnici vlade, naučnici i arheolozi. Zlaćani zid sa detaljima od plavog fajansa bio je u stvari deo ogromne škrinje u kojoj se krio faraonov sarkofag. Međutim, prošlo je više od tri meseca dok se nisu stekli uslovi da se otvori faraonov sarkofag. Iako je otvaranje sarkofaga zasenilo sve do tada viđeno, Hauard Karter je rekao da je na njega najjači utisak ostavio venčić od poljskog cveća koji je na kovčeg položila mlada udovica. “Sav kraljevski sjaj, sva kraljevska naočitost bledeli su pored ovako skromne uvele pregršti cveća, koje je još sačuvalo tragove svojih nekadašnjih svežih boja. Ono nas je neodoljivo rečito podsećalo na to kako su milenijumi samo ništavan trenutak.” Egipatski umetnici su zaista verno prikazali kraljev lik na svim maskama, slikama i statuama pronađenim u grobnici, što se moglo i potvrditi nakon otkrivanja mumije.

Na naslovne stranice svetske štampe pojavile su se priče o faraonovom prokletstvu. Novinari nisu štedeli nikog. Iako se sve ovo dešava pre sto godina, novinrske spletke,  sujeverne glasine i splet nesrećnih okolnosti samo su još više produbile maštu građana. Sve je počelo tako što je lord Karnavon umro od ujeda komarca, a nekoliko smrtnih slučajeva Karterovih saradnika na iskopavanju direktno su povezana sa faraonovom klevetom. Koliko se Hauard Karter trudio da objasni da u egipatskoj mitologiji ne postoji kleveta kao pojam i da su glasine samo glupost koju ne treba komentaristati i da je sve što se desilo samo sticaj okolnosti, novinari nisu odustajali. On je na kraju napisao “U oblasti morala čovečanstvo je napredovalo manje no što obično mislimo!” Nakon završetka radova na tutankamonovoj grobnici Hauard Karter se povukao iz arheologije. Bio je autor velikog broja knjiga iz oblasti arheologije, bio je počasni doktor nauka univerziteta Yale i odlikovan je od strane egipatskog kralja Fauda I. Umro je u Londonu 1939. od posledica limfoma.

 

Fotografije su napravljene na izložbi TUTANKHAMUN – HIS TOMB AND HIS TREASURES koja je održana u Budimpešti (zatvorena 1.3.2020.).

 

 

Bezglutenska pesak torta

 

Sastojci:

1,5 litar mleka

12 kašika šećera

5 putinga od vanile

250g maslaca ili margarina

300g kokosovog brašna

300g mlevenog bezglutenskog keksa

300g samlevenih i poparenih oraha

šlag

Priprema:

U zaslađenom mleku skuvati puding. Preko posude staviti streč foliju i ohladiti puding. Posebno umutiti maslac. Dodavati kašiku po kašiku pudinga i dobro umutiti. Orahe popariti sa šoljicom vrelog mleka (1dl mleka, ili po potrebi više). Podeliti smesu na tri dela:

I deo: kokosovo brašno

II deo: mleveni keks

III deo: samleveni i popareni orasi

Ukrasiti ulupanom slatkom pavlakom, biljnom pavlakom ili šlagom. Ako ste intolerantni na laktozu možete koristiti pirinčano, bademovo, ili neko drugo mleko. Umesto maslaca može se upotrebiti margarin za posnu varijantu.

Ostavite komentar

Ako želite da saznate više, pratite me i na drugim društvenim mrežama.

Saznajte najnovije recepte i putujte sa mnom kroz fotografije.

InstagramInstagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .