Bezglutenski gulaš od hobotnice

Posno / 06.01.2019 09:38

 

 

Što se hrane iz mora tiče, nisam pravila neku posebnu razliku između raznih vrsta ribe. Tata je spremao skušu na roštilju, na moru smo isprobavali neke nove vrste i tu se priča o morskoj hrani završavala. Školjke su služile kao uspomena na letovanje, ne kao hrana. Prvi put sam ih probala početkom srednje škole i zavolela sam i mušule (dagnje) i kamenice (ostrige) i rakove i svašta nešto iz mora. Osim hobotnice. Nju nisam očima mogla da vidim. Ni u moru, ni u tanjiru. Pretpostavljam da je sve počelo kada sam jednog leta, čekajući trajekt za Brač trčkarala uz obalu i ugledala ribare sa jutarnjim ulovom. Pored riba i rakova, jedan ribar je u rukama držao hobotnicu čiji su pipci u mojim očima izgledali neverovatno dugački i opasni. Iako je tata stalno pričao da u moru nema opasnih stvorenja i da smemo da plivamo daleko od obale, moja najveća mora je bila hobotnica. Jer, šta ako mi se obmota oko nogu, pa me povuče u hladne, mračne dubine?!? Tati je to bilo zabavno i govorio mi je da je moj strah u stvari posledica knjiga sa avanturističkom tematikom, koje sam tada čitala, a u kojima morske nemani ubijaju mornare i potapaju brodove. Kada sam odrasla strahovi su nestali, ali hoba u tanjiru, ne hvala! Ali…

Na Korčulu sam prvi put došla jedne jeseni pre dvadeset godina. Po prvi put sam provela oktobar na moru. Po prvi put sam probala hobotnicu, ha,ha! Svečana večera koja je bila organizovana podrazumevala je i salatu od hobotnice. Domaćica je znala da hobotnicu nisam nikada probala i da je ne podnosim i dok su pripreme još trajale, a mi ćakulale u kuhinji, ona je izvadila malo belog dela, očišćenog skroz od kože, iseckala i rekla “Probaj ovo, sigurno će ti se svideti.” Svidelo mi se i kada sam zatražila još malo, rekla mi je da je u pitanju meso od hobotnice. Sada bez problema hobotnicu mogu da skuvam, očistim, istranžiram, mahnem joj u moru dok ronim i radujem se kada čujem da nas čekaju u zamrzivaču, spremne za put do Beograda.

 

Bezglutenski gulaš od hobotnice

Sastojci:
1 skuvana i očišćena hobotnica (600-800g)
130ml maslinovog ulja
1/2 veze peršuna
150g crvenog luka
150g crnog luka
4 čena belog luka
1 konzerva pelata od paradajza
200ml crnog vina
so, biber, muskatni orah

Priprema:
Propržiti crni luk na ulju, dodati beli luk sitno iseckan ili izgnječen i propržiti. Dodati sitno iseckan peršun, šoljicu vode i još malo propržiti, a zatim dodati iseckanu hobotnicu, propržiti, sipati pelat i iseckan paradajz i prodinstati. Dolivati crno vino i po potrebi dodati malo vode. Kuva se oko 40 minuta, na tihoj vatri. Ovde se ne stavlja zaprška od brašna. Dovoljno je da ukrčkate gulaš do željene gustine. Na kraju kuvanja dodati so, biber i malo izrendanog muskatnog oraha (morski oraščić).

Možete koristiti samo jednu vrstu luka. Ako imate zamrznut paradajz možete ga takođe iskoristiti. Ja sam ovde dodala dve šolje zamrznutog sitnog paradajza koji podseća na čeri, a koji se gaji na Korčuli i zove se “lumbarajski” ili “lumbarajke”..

Služiti uz palentu, njoke, kuvani krompir…

 

 

Ostavite komentar

Ako želite da saznate više, pratite me i na drugim društvenim mrežama.

Saznajte najnovije recepte i putujte sa mnom kroz fotografije.

InstagramInstagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .