Milo pita, grčki kolač sa jabukama bez glutena

Putovanja / 08.11.2020 11:19

 

Postoje mesta kojima se vraćam, koja me zaokupe i navedu na stalno istraživanje. To su ona kojima znam svaki prolaz, svaku skrivenu ulicu, sve tajne, pa im se opet vraćam, ni sama ne znam zbog čega. Postoje i ona za koje mi je bilo dovoljno i to što sam upriličila jednu posetu. Jednostavno se ne povežemo.

Moje omiljeno mesto na Peloponezu zauvek će biti pozorište u Epidaurusu. Po projektu Polikleta mlađeg, u IV veku pre nove ere na padinama brežuljka Kinortion, nastalo je pozorište u kojem su se održavale horske i plesne svečanosti posvećene Dionisu. Pozorište je jedno od najboljih primera antičkog grčkog pozorišta i ubraja se u najbolje očuvana pozorišta. Arhitektura skladnih proporcija i savršene akustičnosti daju prepoznatljiv oblik ovoj građevini. Prvobitno je bilo namenjeno štićenicima iz Asklepijevog svetilišta, najpoznatijeg lečilišta helenskog sveta. Koncentrični redovi podeljeni su na gornju zonu sa 21 redom sedišta i donju zonu koja je imala 34 reda. Nakon proširenja pozorišta u 2.veku pre nove ere 12300 ljbitelja umetnosti moglo je da uživa u svečanostima. Bez obzira na veličinu (prečnik teatra je 114m), akustika je savršena. Najtiše izgovorene reči u centralnom delu podijuma savršeno će se čuti i u poslednjem redu. Klinci su recitovali “Plavu zvezdu” a mi smo ih čuli u nekom tridesetom redu tako savršeno, kao da sede pored nas. Dugo smo ostali u ovom hramu pozorišne umetnosti ispitujući akustiku na najrazličitije načine i slušajući pesmu koju je izvodila jedna turistička grupa iz Španije.

 

Uživajući u bogatom ručku i sumirajući utiske u taverni ušuškanoj u maslinjaku sa pogledom na svetlucavu površinu mora shvatila sam da ću se opet vratiti na Peloponez. Dečja graja trgla me je iz sanjarenja jer njima je bilo dovoljno odmora i već su se pitali kada ćemo da krenemo. Muž i ja nismo želeli tako lako da se odreknemo ovog delića raja i ponudili smo im kompromisno rešenje u vidu sladoleda. Bili smo posluženi Milo pitom, prevrnutim kolačem sa jabukama i bademom. Verujem da bi sada, zbog bezglutenskog načina ishrane, ovo putovanje tražilo i određenu pripremu ali tada smo lutanje po Peloponezu pored istraživanja antičke arhitekture i istorije zaokružili fantastičnom grčkom kuhinjom čiji su se recepti odomaćili u mojoj kuhinji.

 

Milo pita – grčki kolač sa jabukama bez glutena

Sastojci:

125g maslaca

80g šećera

5 jabuka (zlatni delišes ili slične)

100g seckanih oraha (badema)

kašičica cimeta

Testo:

4 jaja

120g šećera

1 1/2 šolja (za belu kafu) bezglutenskog brašna

1 puna kašičica praška za pecivo

Priprema:

Maslac istopiti u dubljem okruglom plehu i posuti šećerom. Jabuke isečene na listiće poređati u krug i posuti sitno iseckanim orasima i cimetom (po želji). Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i preliti preko jabuka. Peći oko 30 – 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180°-200°C (jačinu i dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni). Ispečen kolač prevrnuti na tacnu sa malo dubljim ivicama jer ako su jabuke dosta slatke pustiće sok, a bilo bi šteta da iscuri. Služiti ohlađeno.

*količinu i vrstu šećera prilagodite svom ukusu
*umesto oraha, mogu se koristiti bademi

Ostavite komentar

Ako želite da saznate više, pratite me i na drugim društvenim mrežama.

Saznajte najnovije recepte i putujte sa mnom kroz fotografije.

InstagramInstagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .