Život sa celijakijom – kratki saveti za početnike i torta Pavlova bez glutena

Celijakija / 15.05.2022 08:58

 

Kratki saveti za početnike u bezglutenskoj ishrani 😊

Dobili ste dijagnozu celijakija? Dobili ste i brašno? Došli ste kući sasvim zbunjeni situacijom da ne smete ništa da jedete ili možda možete da jedete sve, ali ne znate šta?

Nema mesta očajavanju. Evo nekoliko lakih koraka:

 • Za početak razmislite kako da organizujete kuhinju. Ako cela porodica prelazi na bezglutensku ishranu onda je potrebno da sve glutenske namirnice izbacite iz kuhinje. Donirajte hranu koja vam više neće biti potrebna. Zamenite drvene i plastične posude, daske za seckanje i varjače, a ostalo posuđe, frižider, kuhinjske ormariće i radne površine dobro i detaljno oribajte. Ako ste na bezglutenskoj ishrani samo vi, potrebno je da za sebe odvojite jedan deo kuhinjskih elemenata u kojima će stajati vaša hrana i posuđe, po mogućstvu udaljena od “glutenskog dela”. Upoznajte ukućane sa svojim budućim skladištem namirnica. Objasnite im da je kontaminacija glutenom veliki problem za vas. Naučite ih da, na primer, istom varjačom ne mogu mešati bezglutensko i glutensko jelo ili koristiti istu dasku za seckanje, kao i da vam ne mogu kupiti čokoladu na kojoj piše “može sadržati gluten u tragovima.”

 

 • Znak precrtanog klasa pšenice je vaš siguran vodič kroz bezglutenski svet. To je znak da je namirnica bezbedna i sigurna za bezglutence. Početnicima je veoma bitna smernica u snalaženju pri kupovini proizvoda. Pošaljite prijateljima, kolegama i rodbini sliku i objašnjenje zbog čega je to vama važno.

 

 

 • Objasnite detetu zbog čega se drugačije hrani i uvek budite uz njega kada dođe do nerazumevanja okoline kao i zadirkivanja od strane druge dece. Nežne tinejdžerske godine nose mnoge probleme po pitanju sazrevanja pa bezglutenska ishrana može biti problematična. Neka deca odbijaju da nose hranu od kuće ili svesno greše samo da ne bi bila na meti podsmeha od strane vršnjaka. Koliko god da vam je žao, budite odlučni i istrajni, jer samo tako detetu možete pomoći. Nema mesta sažaljenju, jer će vam dete, uz vašu podršku, porasti u hrabru i odlučnu osobu, upravo zbog toga što se u nežnim godinama susrelo sa raznim situacijama, od ohrabrivanja do omalovažavanja. Sve ovo važi i za odrasle osobe. Nemojte dovesti sebe u situaciju da se pravdate zbog toga što ste na strogom režimu ishrane. Vama je najbitnije vaše zdravlje, a ne mišljenje i osuda okoline.

 

 

 •  Morate biti spremni da ćete svuda hranu nositi sa sobom kao i da ćete se detaljno raspitivati u restoranima i hotelima koliko su upoznati sa ovim načinom ishrane. Ako niste u situaciji da dobijete bezbedan obrok, svoje činijice nosićete na svadbe, krštenja, poslovne bankete, putovanja, bolnicu, a deci ćete pakovati torbe sa hranom za izlet, rekreativnu nastavu ili ekskurziju. Nemojte ni ovde očajavati. Kao što znate, čovek se na sve navikne 🙂 Vremenom ćete otkriti koje su to posude koje omogućavaju da se hrana ne prospe ili koji termosi omogućavaju da čorba ostane topla tokom čitavog dana. Parče pice ili pljeskavica u kiosku brze hrane postaju prošlosti. Čitanje deklaracije na proizvodima je nešto što će vam pomoći da budete sigurni da li je proizvod bezbedan za vas. Jednostavno, vaš novi stil života biće drugačiji ali vi ćete zahvaljujući njemu biti zdravi. U tom duhu, da citiramo i Hipokrata koji je pre više od dve hiljade godina rekao: “Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana.”

 

Nekoliko reči o ishrani:

 • Uzmite jedan notes ili svesku i neka vam to bude bezglutenski podsetnik u koji ćete upisivati sve što mislite da vam može biti od koristi (recepti, sigurne namirnice, restorani, saveti…). Ujedno, neka to bude i dnevnik ishrane u naredna dva meseca u koji ćete zapisivati sve što ste jeli i kako ste se nakon obroka osećali (mučnina, težina u stomaku, nespokoj, pospanost, slaba koncentracija ili ste bili dobro…). U svakom slučaju, zabeleške će biti od koristi.

 

 • Instagram i Facebook su postali obavezni online uvid u bezglutenski svet. Mnoštvo recepata i saveta tu se krije, slobodno istražujte. Screenshoot u telefonu biće vam od koristi jer ćete biti zbunjeni količinom informacija. Fotkajte i namirnice u prodavnicama. Sličice prosledite prijateljima, jer oni koji vas vole, sigurno će želeti da vas obraduju sigurnim slatkišima i slanišima.

 

 • Napravite listu svih namirnica koje volite i smete da jedete. Ova lista je korisna jer vam olakšava kako nabavku tako i pripremu obroka. Organizacija će vam u početku biti komplikovana i zahtevna ali vremenom ćete ući u ritam. Najbolje je vikendom napraviti nedeljni jelovnik i istog se pridržavati.  Ako ste alergičar i ne smete na primer kikiriki, laktozu ili jaja, napravite svoju bezbednu listu.

 

Lista namirnica može biti ovakva:

 • meso – sve vrste
 • riba – sve vrste
 • mleko i mlečne prerađevine
 • jaja
 • ulje, mast, maslac – sve vrste
 • prirodni sokovi
 • voće
 • povrće
 • čaj
 • med
 • koštunjavo voće
 • bezglutenske žitarice – kukuruz, proso, kinoa, pirinač, heljda, amarant, tef
 • mahunarke – pasulj, grašak, sočivo (leća), lebleblija (slanutak), bob, soja;
 • testenina
 • kestenovo brašno (može da se nabavi u inostranstvu)
 • kafa (čitati deklaraciju)
 • konzervirano povrće, voće, prerađevine od mesa i ribe (deklarisano)

 

 • Možete dobiti preporuku da mlečne proizvode isključite iz ishrane bar mesec dana. Tako možete utvrditi i da li vam smeta laktoza ili kazein (protein mleka) ali i da bi se creva malo oporavila. Kasnije možete testirati kako reagujete na kravlje mleko i mlečne proizvode. Naravno, nije obavezno ako nemate tegobe. Alternativa su biljna mleka – pirinčano, sojino, kokosovo, mleko od pistaća. Mala pakovanja od 200ml su zgodna za pripremu obroka dok ste na bezmlečnoj ishrani. Koka kola je bez glutena ali bilo bi dobro da u početku izbegavate gazirana pića dok se creva ne oporave. Kada god možete sami pripremajte hranu. Tako ćete brzo savladati sve cake oko spremanja sa  bezglutenskim brašnom.

 

 • Može vam se desiti da vam bude gore nego što vam je bilo jer dolazi do pokretanja procesa koji mogu da budu prilično neprijatni. Ja sam na primer imala glavobolje (a retko me boli glava) dok je moj sin dva meseca imao problem sa varenjem i pražnjenjem creva.

 

Ovde ću vam dati primere obroka a vi ćete sve to prilagoditi vašim potrebama i ukusu:

 

Doručak:

Hleb

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-pogaca/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenski-hleb-sa-heljdom-i-semenkama-i-trodnevna-bezglutenska-avantura-moracke-planine-i-kanjon-mrtvice/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenski-hleb-sa-ruzmarinom/

Jaja na sto načina 🙂

Kačamak, palenta, popara;

Sendviči;

Cornflakes, ovsene pahuljice uz lešnik, badem, orah, suvo ili sveže voće, mleko ili jogurt po izboru;

Smoothie (smuti), milkšejk;

http://bezglutenskecarolije.com/milk-sejk-sa-jagodama/

Viršle, paštete,  kobasice i ostale mesne prerađevine – deklarisane;

Slatki i slani mafini, razne vrste domaćeg peciva:

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenske-slatke-pogacice-od-sira-i-suvog-grozda/

 

Ručak:

Supa sa bezglutenskim rezancima;

Čorbe i potaži od povrća:

http://bezglutenskecarolije.com/corba-od-lebleblije-slanutka-bez-glutena/

http://bezglutenskecarolije.com/pappa-al-pomodoro-toskanska-supa-od-paradajza-i-hleba-bez-glutena/

http://bezglutenskecarolije.com/gluten-free-corba-od-batata-slatki-krompir-eatsmartchallenge/

Musaka, punjeno povrće, variva (grašak, kupus, pasulj, gulaš, paprikaš, sarma, krompir, prokelj, keleraba… stara dobra “kuvana jela”)

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenski-gulas-od-hobotnice/

http://bezglutenskecarolije.com/punjeni-paradajz/

Testenina (pasta) bez glutena, tortilje:

http://bezglutenskecarolije.com/gluten-free-piletina-u-sosu-od-gorgonzole-eatsmartchallenge/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-pastasuta/

Razne vrste mesa i ribe sa povrćem;

 

Večera:

Sataraš, pilav, rižoto, čorba, pomfrit..

http://bezglutenskecarolije.com/parmidana-od-plavog-patlidzana-melanzane-alla-parmigiana/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenski-rizoto-od-praziluka/

Bezglutenska testenina sa povrćem, orasima, makom…

http://bezglutenskecarolije.com/gluten-free-grenadir-mars-ili-nasuvo-sa-domacom-testeninom/

Pite sa bezglutenskim brašnom, proja, kiflice, slatke i slane štrudle:

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-slana-pita-sa-prsutom-sirom-i-maslinama/

http://bezglutenskecarolije.com/portokalopita-bez-glutena-pita-od-pomorandze/

Umak (dip) od povrća, humus… sa svežim povrćem ili salatom od ukiseljenog povrća:

http://bezglutenskecarolije.com/umak-od-boba-bez-glutena/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenski-umak-dip-od-avokada-i-grckog-jogurta/

Pizza

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-pizza-margherita/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-quattro-formaggi-pizza/

Salata kao obrok:

http://bezglutenskecarolije.com/pet-salata-za-pet-radnih-dana-bezglutenski-rucak-na-poslu/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-salata-od-zelenog-sociva-kozjeg-sira-i-nane/

 

Slatkiši – možete praviti torte, palačinke, rolate, keks, puding sve ono što bi pravili da niste na bezglutenskoj ishrani:

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-posna-torta-sa-bananama/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenski-posni-kolac-sa-jabukama-i-cokoladom-bez-jaja-i-mleka/

http://bezglutenskecarolije.com/gluten-free-mus-od-avokada-eatsmartchallenge/

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutenska-tropikana-torta/

 

Bliže se letnji odmori, a vi ćete kao novopečeni bezglutenac i letovanje pažljivo isplanirati. Ono što ne smete zaboraviti je zdravstveno osiguranje, neophodne lekove kao i kopiju lekarskog izveštaja na kome je napisana dijagnoza i šifra bolesti. Ovde možete pročitati kako da letovanje prođe bez velikog stresa:

http://bezglutenskecarolije.com/bezglutensko-letovanje-mafini-sa-borovnicama-i-predlozi-za-prirpemu-hrane/

 

 • Budite hrabri i uporni kada krenete u avanturu zvanu bezglutenski život. Vremenom će sve postati jednostavnije i lakše ćete se snalaziti sa pripremom hrane i organizacijom vremena. Dajte sebi bar 2-3 meseca i nemojte se nervirati ako nekad pogrešite ili ako se ne snađete sa mešenjem hleba ili pravljenjem torte. Pa ni mešenje glutenskih kiflica niste savladali za jedan dan. Svi smo mi bili početnici u svemu i svačemu pa smo vremenom sve savladali. Tako će biti i sa bezglutenskim kuvanjem i vašim novim stilom života.

 

 • I na kraju, podelite vaše iskustvo.  Tako ćete doprineti razvoju svesti kod ljudi koji ne znaju šta je celijakija i bezglutenska ishrana, a početnicima bezglutencima poslaćete poruku da nisu sami u čudnovatom i zanimljivom gluten free svetu.

 

Pavlova bez glutena

Sastojci:

3 kore po:

2 belanca

120g šećera

1 kašika sirćeta ili limunovog soka (proceđen)

prstohvat soli

Fil:

1l slatke pavlake (po receptu je 600ml)

prah šećer po želji

sezonsko voće

 

Priprema:

Jaja moraju biti hladna. Na svako belance ide 60g šećera.

Uključiti rernu na 140°C i nakon 10 minuta smanjiti na 100°C.

Odvojiti belanca od žumanaca. Paziti da ne dođe do mešanja sa žumancima jer se onda belanca neće čvrsto umutiti. Dodati prstohvat soli. Mutiti prvo najslabijom brzinom miksera pa zatim postepeno povećavati bzinu. Nakon dva minuta smanjiti na najslabiju brzinu i dodati 1/3 šećera. Pojačati mikser na najjače i mutiti 2 minuta. Opet smanjiti, dodati šećer, pojačati mikser i mutiti još 2 minuta. Smanjiti brzinu dodati preostali šećer i mutiti opet dva minuta. Belanca treba da dobiju sjajnu boju i čvrstu konzistenciju. Dodati kašiku sirćeta ili limunovog soka i mutiti oko 30 sekundi.  Suvom kašikom zahvatiti malo mase i okrenuti kašiku naopako. Ako masa čvrsto stoji dok izbrojite do trideset smesa za koru je spremna.

Pleh obložiti papirom za pečenje. Smesu rasporediti u željeni oblik. Možete iscrtati krug i naneti masu špatulom ili špricem za tortu. Staviti pleh u rernu i sušiti koru na 100°C oko 60-100 minuta. Pečenje kore prilagoditi jačini rerne. Ja sam pekla 80 minuta i ostavila sam koru u isključenoj rerni još 30 minuta. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti koru da se suši.

Po istom postupku napraviti preostale dve kore. Po receptu, za ovu tortu idu tri kore, ali kako nisam imala vremena i dve kore su bile sasvim dovoljne.

Fil:

Umutiti slatku pavlaku (koristila sam Imlek Moja kravica, možete i bilo koju biljnu) i po želji dodati prah šećer.

Pažljivo skinuti papir za pečenje sa kore i staviti je na tacnu za serviranje. Premazati slatkom pavlakom i ukrasiti voćem. Staviti drugu koru i ponoviti postupak. Dobro ohladiti.

Recept je iz kuvara “Najlepše torte”

 

 

Ostavite komentar

Ako želite da saznate više, pratite me i na drugim društvenim mrežama.

Saznajte najnovije recepte i putujte sa mnom kroz fotografije.

InstagramInstagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .